Rola błonnika w diecie – dlaczego jest tak ważny?

Produkty bogate w błonnik wspomagają utrzymanie zdrowia, więc stanowią dopełnienie zbilansowanej diety. Wiele osób nie ma pojęcia, dlaczego jest to składnik istotny dla układu pokarmowego. Błonnik to substancja roślinna, która nie jest trawiona ani wchłaniana przez organizm. Pomimo tego przyczynia się ona do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie tylko wspomaga utrzymanie właściwej wagi, ale także reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Bardzo ważne jest to, by w codziennym menu nie zabrakło optymalnej ilości błonnika.
 

Czego dowiesz się z artykułu?

Z tego wpisu dowiesz się, dlaczego zdrowe jelita potrzebują błonnika do efektywnego funkcjonowania. Jest to kluczowy element zbilansowanej diety, który oddziałuje na układ pokarmowy, ale nie tylko. Błonnik ułatwia utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Składnik ten zawarty jest głównie w różnorodnych produktach roślinnych. Z łatwością można skomponować smaczne i pełnowartościowe posiłki.
 

Co to jest błonnik?

Zdrowe jelita potrzebują zbilansowanej diety, która wspiera pracę układu pokarmowego. Na początku dobrze jest wyjaśnić, czym jest błonnik (nazywany włóknem pokarmowym). To złożone węglowodany pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez enzymy w układzie pokarmowym. Substancja to występuje głównie w ścianach komórkowych roślin, ale również innych obszarach (np. nasionach, łodygach, korzeniach). Błonnik pełni w organizmie funkcje mechaniczne oraz biologiczne, dzięki czemu przyczynia się do utrzymania dobrego zdrowia. Należy wiedzieć, że nie jest wchłaniany do krwiobiegu.
 
Produkty bogate w błonnik wykazują właściwości prozdrowotne. Wspomagają przebieg procesów wewnętrznych w organizmie. Błonnik można podzielić na dwa podstawowe rodzaje:
 
  • Błonnik rozpuszczalny w wodzie - rodzaj błonnika, który po rozpuszczeniu tworzy żelową substancję. Można go znaleźć w m.in. nasionach lnu, fasoli, grochu, jabłkach, pomarańczach, niektórych orzechach i warzywach. Błonnik rozpuszczalny w wodzie spowalnia proces trawienia oraz wchłaniania cukru. Z tego powodu stabilizuje poziom glukozy we krwi. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
  • Błonnik nierozpuszczalny w wodzie - zwiększa objętość stolca, a także przyspiesza procesy trawienne. Produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny przeciwdziałają zaparciom, a więc obniżają ryzyko zalegania toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Chronią przez rozwojem wielu poważnych chorób jelit. Szczególnie polecane są produkty zbożowe, otręby, skórki owoców, marchew, brokuł, kalafior.
 

Jak błonnik wpływa na organizm?

Optymalna ilość błonnika w diecie to nie tylko zdrowe jelita. Poniżej przedstawiono najważniejsze korzyści dla zdrowia i samopoczucia.
 
  1. Niższe ryzyko zaparć - błonnik dobroczynnie oddziałuje na zdrowe jelita. Wspomaga przemianę materii oraz usprawnia przesuwanie treści pokarmowych. Minimalizuje ryzyko wystąpienia zaparć. Jest niezwykle istotny podczas odchudzania, ale nie tylko.
  2. Stabilizacja poziomu cukru we krwi - błonnik rozpuszczalny spowalnia wchłanianie cukru, dzięki czemu chroni przed skokami stężenia glukozy we krwi. Dodatkowym atutem jest równomierne uwalnianie energii. Produkty bogate w błonnik są polecane osobom borykającym się z nagłymi napadami głodu.
  3. Obniżenie poziomu złego cholesterolu - błonnik rozpuszczalny wykazuje zdolność wiązania kwasów żółciowych. Odpowiadają one za wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. 
  4. Łatwiejsza kontrola masy ciała - produkty bogate w błonnik zapewniają dłuższe uczucie sytości, a tym samym zmniejszają chęć podjadania między posiłkami. Błonnik rozpuszczalny wchłania wodę i zwiększa objętość treści pokarmowych. Ma to znaczenie dla osób na redukcji.
  5. Prewencja chorób układu pokarmowego - jeśli chcesz utrzymać zdrowe jelita, to pamiętaj o systematycznym spożywaniu błonnika. Błonnik nierozpuszczalny przeciwdziała poważnym chorobom jelita. Obniża ryzyko rozwoju raka jelita grubego, gdyż eliminuje z układu pokarmowego toksyny.
 
Rola błonnika w diecie – dlaczego jest tak ważny?