Jakie diety sprawdzają się zimą? Jedzenie na wzmocnienie odporności

Wiele osób nie ma pojęcia, jak dbać o zdrowie zimą. Pogoda sprzyja chorobom i infekcjom wirusowym. Niskie temperatury zniechęcają do aktywności na świeżym powietrzu, co zwiększa ryzyko nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej. Diety na zimę stanowią źródło cennych mikro i makroelementów, które kompleksowo wspierają organizm. Stymulują wytwarzanie przeciwciał, a tym samym wspomagają utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Ważne, aby posiłki zostały zaplanowane w oparciu o rzeczywiste zapotrzebowanie kaloryczne, które może (ale nie musi) być niższe niż latem.
 

Czego dowiesz się z artykułu?

Interesuje Cię dieta odchudzająca na zimę? A może borykasz się z niedoborem witamin i minerałów? Istotne, aby świadomie zaplanować menu na chłodne miesiące. Priorytetem jest dostarczenie organizmowi potężnej dawki energii, witamin, składników odżywczych. Niesprzyjające warunki atmosferyczne sprawiają, że mnóstwo osób cierpi na powracające przeziębienia, infekcje wirusowe, grypę. Nie od dziś wiadomo, że zdrowie znajduje się na talerzu! Zbilansowane diety zimowe są na tyle różnorodne, że znalezienie czegoś odpowiedniego dla siebie jest tylko kwestią czasu.
 

Jak dbać o zdrowie zimą? Witaminy na odporność!

Diety zimowe dostarczają organizmowi związków odżywczych niezbędnych do walki z patogenami. Usprawniają one pracę układu immunologicznego, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju choroby. Ponadto skracają czas trwania infekcji, a także łagodzą nieprzyjemne objawy. Regulują pracę układów wewnętrznych, co ma bezpośredni wpływ na samopoczucie. Warto mieć świadomość, że w zimne miesiące organizm wystawiany jest na wiele prób. Staje się osłabiony ze względu na atakujące drobnoustroje. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby świadomie skomponować jadłospis. 
 

1. Cynk

Diety odchudzające na zimę nie mogą być ubogie w minerały. Jednym z nich jest cynk, który odpowiada za aktywną walkę z wolnymi rodnikami. Minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienia rozmaitych chorób, a nawet przeciwdziała nowotworom. Cynk reguluje pracę odporności nabytej, co oznacza, że pobudza do działania mechanizmy obronne organizmu. Do codziennej diety warto włączyć m.in. mięso, kaszę gryczaną, rośliny strączkowe.
 

2. Witamina C

Diety zimowe są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Można znaleźć ją nie tylko w cytrusach, ale także truskawkach, czarnej porzeczce, dzikiej róży, warzywach kapustnych. Tylko nieliczni cierpią na niedobór tej witaminy, gdyż jest ona obecna w wielu produktach spożywczych. Warto jednak pamiętać, że więcej nie znaczy lepiej. Ludzki organizm nie wykazuje zdolności do magazynowania witaminy C, więc jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem.
 

3. Witamina B5

Jak dbać o zdrowie zimą? W diecie nie powinno zabraknąć witaminy B5, która nazywana jest kwasem pantotenowym. Jej głównym zadaniem jest synteza przeciwciał w ustroju. Znajduje się w takich produktach, jak np. mięso, mleko, zielone warzywa liściaste.
 

4. Witamina D

Jeśli interesuje Cię zdrowa dieta odchudzająca na zimę, to nie zapomnij o witaminie D. Niewielka ilość słońca sprawia, że mnóstwo osób cierpi na jej niedobór. Taki stan prowadzi nie tylko do osłabienia odporności, ale również wystąpienia rozmaitych dolegliwości zdrowotnych. Witamina D zawarta jest w m.in. tłustych rybach i tranie (oleju rybnym). Może okazać się, że nawet zbilansowany jadłospis nie wystarczy, aby uzupełnić niedobory. Dobrze jest skonsultować się z lekarzem, który podejmie decyzję o suplementacji.
 

5. Probiotyki

Niektóre produkty zawierają naturalne probiotyki, czyli związki pozytywnie wpływające na odporność organizmu. To doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto zastanawia się, jak dbać o zdrowie zimą. Probiotyki działają ochronnie również na układ pokarmowy. Utrzymują prawidłową mikroflorę jelit, wykazują właściwości bakteriobójcze, hamują rozrost patogenów.
 

6. Glutamina

Diety na zimę mogą zawierać glutaminę, która dostarcza energii komórkom odpornościowym. Składnik ten znajduje się głównie w produktach o wysokiej zawartości białka, czyli np. odtłuszczonym mleku, wołowinie, jajach, białym ryżu, kukurydzy. 
 

7. Kwasy tłuszczowe omega-3

Niejedna dieta odchudzająca na zimę bazuje na rybach. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że stanowią one źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Nie tylko przeciwdziałają infekcjom, ale również mają właściwości przeciwzapalne. Oprócz tłustych ryb morskich zalecane są orzechy włoskie i siemię lniane.
 

Na czym polegają diety odchudzające na zimę?

Dieta odchudzająca na zimę umożliwia wypracowanie wymarzonej sylwetki. Czynniki pogodowe nie stanowią wymówki do objadania się i spędzania wolnego czasu na kanapie. Najważniejsze są zdrowe, sycące i zbilansowane posiłki, które stanowią źródło podstawowych składników odżywczych. 
 
  • Zwiększona liczba ciepłych posiłków - dieta odchudzająca na zimę musi być sycąca, jednak nie może przyczyniać się do gromadzenia nadprogramowych kilogramów. Warto zwiększyć liczbę posiłków spożywanych na ciepło. Szczególnie polecane są produkty spożywcze o działaniu rozgrzewającym, gdyż są niezastąpione w mroźne dni.
  • Produkty o wysokiej zawartości białka - diety na zimę zawierają sporą ilość białka, ponieważ jest to składnik będący budulcem organizmu. Ponadto dobroczynnie wpływa na pracę ośrodka sytości, co zmniejsza prawdopodobieństwo występowania niepohamowanych napadów głodu. To ważna wiadomość dla osób mających problem z podjadaniem między posiłkami.
  • Ograniczenie ilości węglowodanów prostych - dieta odchudzająca na zimę nie może opierać się na węglowodanach prostych. Prawdą jest, że stanowią one źródło energii, jednak sprzyjają nadmiernemu odkładaniu tkanki tłuszczowej. Konieczne jest zrezygnowanie z fast-foodów, żywności przetworzonej, słodyczy, słonych przekąsek, napojów słodzonych i gazowanych.
  • Wdrożenie produktów pełnoziarnistych - prawidłowo skomponowane diety odchudzające na zimę zapewniają optymalną podaż błonnika, który wpływa na tempo przemiany materii. Składnik ten można znaleźć w produktach pełnoziarnistych, takich jak np. brązowy ryż, komosa ryżowa, pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty, kasza jęczmienna.
 
Jakie diety sprawdzają się zimą? Jedzenie na  wzmocnienie odporności